Databases

 

Ik verzamel niet alleen spellen, puzzels en speelkaarten maar ook informatie. Het onderzoeken is een belangrijk deel van het verzamelplezier. Soms is de informatie snel gevonden, soms duurt het jaren voordat ik er achter kom. Daarbij krijg ik ook hulp van allerlei deskundigen. Internet is een enorme bron van informatie, hoewel niet alles waar is wat je leest op sites. 

Van alles wat ik verzamel, worden digitale foto's en scans gemaakt. Ook van details. Om alles van een spel vast te leggen, zijn soms wel 80 afbeeldingen nodig. Van de informatie die ik vind, maak ik ook kopieën of digitale opnamen. Bijkomend voordeel daarvan is dat ik de speelkaarten en spellen niet meer thuis nodig heb en kan opslaan in een droge en geconditioneerde ruimte.

 

Digitale catalogi

Elk item in mijn verzameling geef ik een nummer. Gevonden informatie sla ik op met het zelfde nummer en een code. Dat gaat allemaal in mijn databases. De genummerde foto's, in zowel 300 dpi (drukkwaliteit), 144 dpi (voor internet) als 100 dpi (voor de database) sla ik op in mappen. Op die manier kan ik alles wat ik zoek heel snel vinden. Ook handig als ik een artikel schrijf of een PowerPoint presentatie maak.

Niet alleen mijn eigen verzamelingen worden gecatalogiseerd in de databases, ook die van medeverzamelaars, musea en archieven neem ik er in op. Zo worden het kenniscentra met een brede onderbouwing. 

Ik heb niet het eeuwige leven. Dankzij de databases blijft al mijn kennis beschikbaar voor geïnteresseerden. Musea, universiteiten, studenten, journalisten en mede-verzamelaars zijn altijd welkom. 

Een database is nooit klaar. Misschien vind ik nog eens mensen die net zo gek zijn als ik om mij te helpen en de databases verder te vullen als ik dat niet meer kan.

Al enkele jaren werk ik, samen met vrijwilligers, aan een museum op het internet: WW2GamesMuseum.online. Altijd geopend, gratis, meertalig en reclamevrij. Doel is om ooit alle spellen en puzzels, uit alle landen, op de website tot in detail zichtbaar te maken. Met informatie over het object, de maker, de historie van het spel, de spelregels en beknopte informatie over wat er in het productieland en in de wereld gebeurde in het jaar dat het spel werd gemaakt. Op de pagina 'Nieuws' kunt u volgen hoe het museum zich ontwikkelt. Als vrijwilliger meehelpen? Stuur me een e-mail: gejusvd@xs4all.nl